Oundulino-di-ramo-plano
Alleniella complanata
Neckeraceae
Nom en français : Onduline aux rameaux applatis.
Descripcioun :Aquelo mousso pluroucarpo trachis majamen sus li pège e ramo d'aubre dins li relarg umide e souvènt sourne, ounte fai de placo jaunastro e lusènto. Se recounèis pulèu eisadamen bonodi si ramo e si fueio dins lou meme plan. Aquésti darriero an ges de costo, porton un bout redoun acaba pèr un benc.
Usanço :Se pòu engana emé lis àutri mousso dóu meme gènre coume Alleniella besseri, pamens aquesto radiero a ges de benc ; Exsertotheca crispa a li fueio oundado e se n'en destrìo eisadamen.
Port : Pluroucarpo
Taio : 5 cm
Fueio : 1,2 mm
Tipe bioulougico :
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Alleniella
Famiho : Neckeraceae
Ordre : Hypnales
Coulour de la flour :
Petalo : 0,7 à 1,2 cm
Ø (o loungour) flour : Coumplet
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 50 à 2000 m
Aparado : Noun
Mars à mai
Liò : Pège à l'oumbro
- Roco à l'oumbro
- Ramo à l'oumbro
Estànci : Mesoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Oulartico
Ref. sc. : Alleniella complanata (Hedw.) S.Olsson, Enroth & D.Quandt, 2011
(= Neckera complanata (Hedw.) Huebener, 1833 )
Douceto(-di-fru-pelous)
Valerianella eriocarpa
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto, Pan-froument, Pan-dóu-bon-Diéu.
Noms en français : Doucette à fruits velus, Mâche à fruits velus.
Descripcioun :La douceto-di-fru-pelous es uno planto verd-clar qu'a de fueio pulèu entiero o un pau dentado amé de flour roso. Li ramo que porton li fru s'espessisson de la baso vers lou soumet. Se recounèis subretout à si fru pelous acaba pèr uno pichoto courouno valènt à dire un "calice" mens (o quàsi) tant large que lou fru.
Usanço :Dèu agué li mémi prouprieta que la douceto. Èi peréu uno bono ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 5 à 30 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Sablo
- Roucas
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella eriocarpa Desv., 1809